Atakum Belediyesi şiddete göz yummuyor

Samsun’da Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı'nı imzalayan ilk belediye olan ve ‘’Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz’’ projesi kapsamında Eşitlik Eylem Planı’nı adım adım uygulayan Atakum Belediyesi, çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Kadını toplumda güçlendirecek birbirinden önemli projelerine öncülük eden Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, 'Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Sendika Sözleşmesi’nin ardından “Yerel Yönetimlerde Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi’ne de imza attı. Başkan Deveci, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yerel yönetimlere gönderdiği Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi (ILO C 190) ve 206 sayılı Tavsiye Kararı’nın maddelerini hayata geçirmek için hazırladığı politika belgesini, Özgecan Kadın Danışma Merkezi çalışanları, gönüllüleri ve dernek başkanlarıyla beraber imzaladı.

“DÜNYANIN MERKEZİNDE KADIN VAR”

Başkan Av. Deveci, tavsiye niteliğinde olan maddelerin birçoğunu Atakum Belediyesi olarak hayata geçirmeye devam ettiklerini vurgulayarak şöyle konuştu: “Bir ülkede otoriterleşme kararı verilmişse önce kadına baskıyla başlanır. Otoriterleşmiş tüm ülkelere bakın, önce kadından başlamışlar. Dünyanın merkezinde kadın var. Biz bunu henüz daha fark etmedik. Pek çok alanda kadınlar da fark etmedi. Kadınların biraz daha öne çıkması gerekiyor. Türk kadını bunu hak ediyor. Kurtuluş Savaşı’nda kocasıyla oğluyla beraber cephede yer alan Türk kadını Avrupa’da, Türkiye’de ilk kez siyasi parti kuruyor. Bu tarihsel gelişime rağmen içinde bulunduğumuz günlerde her gün bir kadın öldürülüyor.”

“SORUMLULUKLARIMIZI BİZE HATIRLATIYOR”

Kadınlara haklarına sahip çıkma çağrısında bulunan Başkan Deveci, “Başka hiçbir ülkede olmayan ortak değerimiz var. Mustafa Kemal Atatürk ve onun kurduğu Cumhuriyet. Onun kurduğu Cumhuriyet'te 100 yıl öncesinden bu tarafa kadın erkek eşit. Biz kendi hakkımızı kullanamamışız. Bu bildirge, sorumluluklarımızı bize hatırlatıyor. Bunu yapalım.“ cümlelerini kaydetti.

İSTİHDAMDA YÜZDE 50 CİNSİYET KOTASI

Politika Belgesi’nde “Belediye, çalışanlarının istihdamında yüzde 50 cinsiyet kotasını belirler”, “İş yerinde şiddetin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için şiddet mağduru çalışanın gözetilmesi esastır”, “Belediye çalışanlarına farkındalık ve bilinçlendirme amaçlı toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verilir. Bu eğitimler çalışma süresinden sayılır.” ifadeleri yer alıyor.