Yerel Eşitlik Eylem Planı Atakum’da adım adım uygulanıyor

Samsun’da Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği şartını imzalayan tek belediye olan Atakum Belediyesi ‘’Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz’’ projesi kapsamında hayata geçirdiği Eşitlik Eylem Planı’nı adım adım uyguluyor. Belediye tarafından düzenlenen seminerde Büyükoyumca Mahallesi’nde yaşayan kadınlar, toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları konularında bilgilendirildi.

Sabancı Vakfı hibe programları kapsamında desteklenen ve Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) ile Edremit Belediyesi ve Avrupa Yerel Demokrasi Ajansı (ALDA) tarafından yürütülen  ‘’Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz’’  projesinin uygulandığı Atakum’da proje kapsamında başlatılan seminer programları devam ediyor. Atakum Kent Konseyi ve Atakum Belediye Meclisi üyelerine yönelik verilen seminerlerin ardından kent genelinde bulunan mahallelerde bilgilendirme toplantıları yapılmaya başlandı. İlk olarak Büyükoyumca Mahallesi kadınları Atakum Belediyesi Sosyal Hizmet Uzmanı ve Proje Eğiticisi Semra Necibe Yıldırım tarafından toplumsal cinsiyet rolleri, toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları konularında bilgilendirildi.

BÜYÜKOYUMCALI YURTTAŞLARLA

SOHBET

Seminerde özel bir firma tarafından verilen iftar yemeğinin ardından yurttaşların soruları cevaplandırıldı.  Atakum Belediye Başkanı Şeref Aydın ve Atakum Belediyesi Kadın ve Aile Müdürü Dilek Öztürk, Büyükoyumca Mahallesi Muhtarı Fatma Yiğit ve seminere katılan yurttaşlarla bir araya gelerek bir süre sohbet etti. Program sonunda  katılımcılara sertifika takdim edildi.

PROJE ÇALIŞMALARI

MAHALLELERDE DEVAM EDİYOR

Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı imzalayarak ‘’Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz’’ projesinin uygulandığı pilot belediyelerden biri olan Atakum Belediyesi, proje  çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Belediye, Atakum’da toplumsal hayatın tüm alanlarında kadın erkek eşitliğini tam olarak uygulamak ve kadınların karar mekanizmalarında etkin bir şekilde katılımını sağlamak amacıyla Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı adım adım hayata geçiriyor. Atakum Kent Konseyi ve Atakum Belediye Meclisi’ne yönelik gerçekleştirilen bilgilendirme toplantılarının ardından kent genelinde bulunan mahallelerde seminerler düzenlenmeye başlandı. Doğa’nın Çocukları Akademisi’nde gerçekleştirilen seminer programı ile Büyükoyumca Mahallesi’nde yaşayan kadınlar, toplumsal cinsiyet ve insan hakları konularında bilgilendirildi. Atakum Belediyesi Sosyal Hizmet Uzmanı ve Proje Eğiticisi Semra Necibe Yıldırım, Büyükoyumcalı yurttaşlara toplumsal cinsiyet kavramı, toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları konularını aile, eğitim, istihdam ve medya gibi birçok başlık altında anlattı.

‘’TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ

ANNE KARNINDA BELİRLENİYOR’’

Sunumunda toplumsal cinsiyet rollerinin anne karnında belirlendiğini belirten Sosyal Hizmet Uzmanı Yıldırım, ‘’Kızlar için pembe renkte kıyafetler, erkekler için mavi renkte kıyafetler tercih edilerek alınmakta ve bebekler için hazırlanan odalar bu renklerde oluşturulmaktadır. Eşitlik; aile hayatında, eğitimde, sağlıkta ve istihdam alanlarında karşımıza çıkan ve hayatın tüm alanlarına yayılması gereken bir terimdir. Toplumsal cinsiyet eşitliği kadınların var olan haklarını kullanabilmesi, erkeklerle aynı fırsatlara sahip olması ve  aynı sorumlulukları üstlenebilmesidir. Kız bebeğin mavi giysiler giyip arabayla oynayabilmesidir. Genç kızın istediği saatte eve gidebilmesidir. Makine mühendisliği bölümünü tercih edebilmesi veya tır şoförü olabilmesidir.‘’ diye konuştu.