başkan köşesi

baskan

AV.CEMİL DEVECİ

ATAKUM BELEDİYE BAŞKANI

İklim değişikliğinin  Karadeniz tarımına etkileri  değerlendirildi

Atakum Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 1.Karadeniz Çevre Çalıştayı’nda küresel ısınmanın Karadeniz Bölgesi’ndeki tarımsal üretime etkileri tüm yönleriyle ele alındı.

Atakum Belediyesi öncülüğünde çevre sorunları konusunda kamuoyunda farkındalık oluşturmak için gerçekleştirilen 1.Karadeniz Çevre Çalıştayı’nda küresel ısınmanın bölge tarımına etkileri değerlendirildi. ’’Karadeniz Yarına da Kalsın’’ sloganıyla düzenlenen çalıştayda konuşan Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Akar ve Prof. Dr. Zeki Acar ‘’Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Karadeniz Tarımına Etkileri’’ başlığı altında önemli bilgiler verdi.

‘’EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ’’
Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Akar konuşmasında küresel ısınma ve iklim değişikliğinin doğa üzerinde yıkıcı etkileri olduğunun altını çizerek acil çözümler alınması gerekliliğini vurguladı. Ziraat Yüksek Mühendisi Akar söyle konuştu: ‘’İklim değişikliği, gök gürültüsü şimşek çakması gibi kendiliğinden oluşan olaylar değildir. Birdenbire de oluşmamıştır. Belki milyonlar yıl önce başlayan bir ısınma süreci sanayi devrimi ile iyice artmış ve bugün artık tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. İklim değişikliği küresel ısınmanın en önemli sonucudur. IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) tarafından 9 Ağustos 2021 tarihinde yayımlanan 6. Değerlendirme 1. Çalışma Grubu Raporuna göre insan faaliyetleri nedeniyle oluşan iklim değişikliğinin sıcak hava dalgaları, şiddetli yağışlar ve kuraklıkların daha sık ve şiddetli olmasına sebep olduğu, kutuplardan dağların tepelerine, ormanlardan okyanusların dibine kadar tüm bölgeleri çeşitli yollarla etkilediği; değişikliklerin daha fazla ısınma ile daha da artacağı açıklanmaktadır. Ayrıca geniş çaplı sera gazı emisyonları azaltımı yapılamaz ise sıcaklık artışının bir buçuk derece ile sınırlandırmanın mümkün olamayacağı; soğuk mevsimlerin kısalarak yaz mevsimlerinin uzayacağı böylece  iklim değişikliği kaynaklı afetlerin önümüzdeki on yıllarda daha yaygın şekilde görüleceği de belirtilmektedir. Bu nedenle ormanların korunması,binaların çatılarının güneş enerjisi sistemleri ile kaplanması, mümkünse termik santrallerde fosil yakıtı kullanımı azaltmak veya sonlandırmak önemli. Ayrıca su yasasının çıkarılması ve iklim krizinin ilkokullardan başlayarak anlatılması ve çocukların savurganlığı bırakıp tasarruflu olmaya yönlendirilmesi gerekmektedir. Eğitim çok önemli. Suların örneğin diş fırçalarken uzun süre akıtılmaması,evden çıkarken elektriğinin kapatılması bize düşen bireysel çabalar ama önemli olan ülkelerin bunları desteklemesidir.’’

‘’KARADENİZ'E SULAMA YATIRIMLARI
  GEREKECEK’’
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çayır, Mera Yem Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Acar küresel ısınmanın tarımsal üretimi etkilemenin yanı sıra sel felaketleri riski doğuracağına dikkat çekti. Prof. Dr. Acar sunumunda ‘’Küresel ısınmadan en çok etkilenecek sektörlerin başında tarım geliyor. IPCC raporlarına göre küresel ısınma ve iklim değişikliğinden etkilenecek ülkelerin başında Türkiye'nin de içinde yer aldığı Akdeniz ülkeleri gösteriliyor. Dolayısıyla küresel ısınmanın olumsuz sonuçlarını en çok yaşayacak ülkelerden biriyiz. Tarım sektörü açısından baktığımız zaman küresel ısınmanın  etkilerini son zamanlarda daha çok yaşıyoruz. Gıdaya ulaşma noktasında insanların durumunu görüyoruz. Küresel ısınma ve yanlış uygulamalar birleşince bizlere yansıması çok daha büyük oluyor. Küresel ısınmanın tarım açısından en önemli etkisi iklim düzensizliğidir. İklim değişikliğinin içerisinde kuraklık, yağış rejimindeki değişiklikler, yüksek ve düşük sıcaklıklar ve erozyon artışı bulunuyor. Hatırlarsanız geçen senenin  mayıs ayı ortasına kadar biz kışı yaşadık. Geceleri sıcaklık 7-8 santigrat dereceye kadar düştü. O dönemde bölgemizin önemli ayçiçeği üreticisi yerleri olan Havza’da, Merzifon'da ve  o civarda erken ekim yapan, mısır ekimi yapan, ayçiçek ekimi yapan üreticilerden bazıları ürünlerini sökmek ve yeniden ekmek zorunda kaldı. Çünkü beklenmedik şekilde gece sıcaklıkları düştü. Bu bitkiler de sıcak iklim bitkisi olduğu için büyüyüp gelişemediler. Sonbaharda ekim yaptığımız kışlık ürünlerinin olgunlaşma süreleri de ilkbaharın çok serin geçmesi, özellikle gece sıcaklıklarının düşmesi nedeniyle uzadı.Yağış rejiminde ciddi değişiklikler ortaya çıkıyor. Örneğin Samsun’da uzun yılların ortalaması olarak yağışlı gün sayısı 140 gündür. Gelecek yıllarda yağışlı gün sayısı çok daha aşağılara düşerek bir seferde düşen yağış miktarı artacak. Bu da geçen yıl Kastamonu'da, Sinop Ayancık’ta yaşadığımız sel gibi benzer felaketlere yol  açacak. Bir seferde ortalama 20-30 milimetre yağış düşerken bu kez 80,100,120 veya 150 milimetre yağış düşmeye başlayacak; bu da aşırı sellerin oluşmasına, erozyon riskine ve toprak kaymasının artmasına yol açacak. Ayrıca yaz ortasında kuraklığı yaşayacağız. Bunların önüne geçebilmek için sulama ve drenaj yatırımlarının olması gerekecek.’’ cümlelerini kaydetti.

HABER GÖRSELLERİ