UZMANLARDAN KÜRESEL ISINMA UYARISI

Atakum Belediyesi ev sahipliğinde ‘’Karadeniz Yarına da Kalsın’’ sloganıyla gerçekleştirilen 1. Karadeniz Çevre Çalıştayı’nda konuşan uzmanlar, küresel ısınmanın insan kaynaklı uygulamalar nedeniyle sürekli artış gösterdiğine dikkat çekti.

Dünyayı etkisi altına alan küresel ısınma konusuna dikkat çekmek amacıyla Atakum Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen 1. Karadeniz Çevre Çalıştayı’nda alanında uzman bilim insanlarından çevre uyarısı geldi. Prof. Dr. Örgen Uğurlu Ortaç, İklim ve Enerji Uzmanı Önder Algedik ve Elektronik Mühendisi Mehmet Özdağ yanlış uygulamalar nedeniyle iklim değişikliği yaşanmasının yanı sıra doğal kaynakların da hızla tüketildiğini vurguladı.

‘’FINDIK YERİNE MUZ EKECEĞİZ’’
Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi,Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Örgen Uğurlu Ortaç ‘’Karadeniz'de İklim Değişikliği Etkileri’’ konulu sunumunda küresel ısınmanın tarımsal üretim potansiyelinde değişikliğe sebep olacağına dikkat çekti. Doç. Dr. Ortaç, konuşmasında ‘’İklim  değişikliğine bağlı olarak Türkiye’de kuraklık artacak, çölleşme olacak ve iklim kuşakları kuzeye kayacak. Fındık yerine muz ekeceğiz.Türkiye’nin mevcut su kaynakları hızla azalacak. Tarımsal üretim potansiyelleri değişecek. Havadaki karbondioksit artışı nedeniyle bitkilerin protein özümseme kapasiteleri düşecek. Bizim, Türkiye'nin bütün coğrafyalarında bulunan yeraltı suyunu, o en kıymetli kaynağımızı tüketmememiz gerekiyor. Biz yeraltı su kaynaklarını  yabancı şirketlere gazoz üretimi için sınırsız kullanım hakkı veriyoruz. Yeraltı suyunu çekersek ne olur biliyor musunuz? Bir karton kutu içecek içtiğinizi düşünün ve son yudumdasınız. Kutu vakumla içeri girer. Bunu biz toprağa yapıyoruz. Yeraltı su haznesi vakumlanınca basınca karşı koyabilmek için bulduğu su kaynaklarını çağırmaya başlayacak. En yakınında deniz suyu var. Bu nedenle yeraltı sularımız tuzlanacak.’’ ifadelerini kullandı.

‘’DÖNÜŞÜM YAŞATMALIYIZ’’
İklim ve Enerji Uzmanı Önder Algedik ‘’Karadeniz’de İklim Değişikliği Etkileri’’ başlığı altında
Türkiye’de ve Samsun’da uygulanan yanlış yapılanmalar sonucu  ekolojik dengenin bozulduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: ‘’Samsun 2021 yılında 156 bin ton kömür yakmış.3 buçuk milyar kilovat saat elektrik tüketmiş. 510 milyon litre akaryakıt, 129 milyon litre de LPG yakmış. 2.1 milyar metreküp de gaz tüketmiş.156 bin ton kömüre 1 TL zam gelince Samsunlulardan toplanacak para 156 milyon TL’ye denk geliyor. Elektriğe 1 kuruş, petrole 1 TL zam geldiğinde ne kadar olduğunu yılda Samsunlunun cebinden ne kadar para çıkacağını düşünün. Samsunlular hem iklimi değiştiriyor hem de faturasını ödüyor. Samsun bin yüz kırk kilometre yeni yol yapmış. Samsun’dan Edirne’ye,Yunanistan sınırına  kadar yol yapıldığını düşünün. Sadece Samsun için bu kadar yol yapılmış. Samsun’a bin yüz kırk kilometre yol yapılırsa normal yağışın sel felaketine dönüşme olasılığı artar. Buna dökülen beton sayısını da ekleyebiliriz. Samsun’da yağışlar nedeniyle sel felaketi riski zaten artıyor. Bunlar olunca iş daha da hızlanıyor. Önümüzdeki yıllar daha kötü olacak. Samsunlular çık ciddi karar vermeli. Samsun için bir dönüşüm yaşatmak istiyorsak çok ciddi bir irade gösterilmesi gerekiyor.’’

‘’ARABA LASTİKLERİ DE BİYOKÜTLE SAYILIYOR’’
TMMOB Elektronik Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, yasal düzenlemelerle biyokütle enerji santrallerinin sayısının artmasının yanı sıra biyokütle enerji santrallerinde kullanılan bazı materyallerin çevre kirliliğini artırdığını belirterek şu bilgileri verdi:‘’ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Yönetmeliğinde kömürle ısınan veya enerji elde eden bir tesis çalıştırırsanız o yönetmelikte ne kadar toz emisyonu ne kadar karbonmonoksit, karbondioksit veya kükürtdioksit emisyonu yapacağınız belirlidir. Petrolle çalıştırırsanız onun da sınırları belirlidir; ama biyokütle adı altında tesisi çalıştırırsanız 300 megavata kadar ısıl güç gerektiriyor. 300 megavatı elektrik enerjisine çevirdiğiniz zaman yaklaşık 100 megavatlık kurulu güce denk gelir. Hasan Suat Uğurlu Hidroelektrik Enerji Santralinin gücü 69 megavat, Derbent Hidroelektrik Enerji Santralinin gücü 55 megavattır. Türkiye'de şu anda 100 megavatla çalıştırılan biyokütle santrali henüz yok. 2016 yılında 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına Dair Kanunu’nda yapılan değişiklikle biyokütlenin tanımı değiştiriliyor ve sanayi arıtma çamurları,çöp ve eski araba lastikleri de biyokütle sayılıyor.’’ diye konuştu.

HABER GÖRSELLERİ